Amit tudni illik, hogy sose vennék magamtól sertés húst... a pénztárcám nem szeret sokat költeni, és a hús nem épp filléres dolog. Édesapám otthon tart haszonállatként disznót vagy esetekben többet. :) Ezen nőttem fel... tehát nagyon szeretem... enni... főzni... azt annyira nem . De ezt most megosztom veletek, hogy én hogy csinálok pörköltöt! :)
Elsősorban a rizs elkészítését már előbbi bejegyzéseim egyikében taglaltam már, amit IDE KATTINTVA meg is tekinthetsz :) .
Sertés pörkölt:
~amikre feltétlen szükséged lesz:
-400-500g sertés karaj vagy bármilyen egész hús )dió, csuka is megfelel, de erre célra azok túl finomak)
-1 fej hagyma
-1 gerezd fokhagyma
-paprika, bors, só
-4 ek olaj
~Elkészítés:
1., Legfontosabb lépés, hogy előkészítsük a húst.Ha fagyasztott a hús, előbb kiolvasztjuk teljesen. Ha ez megtörtént fel szeleteljük minél kisebb kockákra, hogy minél gyorsabban megfőjön. A hagymát megpucoljuk és apróra kockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk. És ennyi is lenne az előkészület.
2.,Egy egész testes lábasban feltesszük az olajat melegedni. Ha megfelelően melegnek találjuk, akkor az apróra darabolt hagymákat beledobjuk és megpirítjuk. A fokhagymát vagy apróra vágva, vagy össze "trancsírozva" beledobjuk egy pillanatig, majd fűszerezzük borssal, sóval és paprikával. Ezt nagyon gyorsan, hogy a paprika ne égjen le.
3., Mikor kész van ez a hagymászsír, beledobjuk a felkockázott husit. Fehéredésik pirítjuk, majd öntünk hozzá egy nagyon csekély mennyiségű (kb 3 dl) vizet. 5 percenként megkavarjuk, és ha elfőtte a vizét, öntünk hozzá. Azért öntögetünk folyamatosan hozzá, hogy ne folyós legyen a leve, hanem SZAFTOS! Körülbelül nagyobb közepes lángon (4-5ös fokozat villanyrezsón) 40-60 perc főzés kell neki. A megfőtt husit simán szét lehet váni egy késse és nem roppan!
JÓ ÉTVÁGYAT! :)
Most pedig pénzügyi összegzésünk következik:
-500g sertés karaj ~500Ft
-1 fej hagyma ~70Ft
-1 fej foghagyma ~70Ft
Összesen: ~640Ft... Fuf... el is felejtettem, hogy mostanság ilyen olcsó lett a sertéshús... :O szóval így mégsem egy olyan megterhelő összeg, és két kajálásra biztosan elég!
Nemsokára jövök egy újabb kolis recepttel! :)
xoxo.
sayaa