Tudjátok, van az a fránya vizsgaidőszak amikor csak tanulsz és tanulsz és elfelejteted, hogy enni is kéne... na pont ilyen volt, az én utóbbi vizsgaidőszakom is... (amit több kevesebb sikerrel zártam). És mivel nem főztem, mert 3 napokig egy doboz pizzán éltem, vagy épp anyának sírtam, hogy csináljon valami kaját, amit visszahozhatok, nem is írtam a blogra. A nyaram szörnyű gyorsan elrohant, mert melóztam... egy konyhán segítettem ki (micsoda jó, hogy egy pár receptet megtanultam, amiket majd megosztok veletek is xd)... ééés hát így megint nem főztem, sőt örültem ha volt időm enni!!! De ez már a múlt, most úgy félév kezdődött, és így a második héten már nagyon szerettem volna valami királyt csinálni! Mindig is kiakartam próbálni, hogy milyen bonyolult vajon ez a nagyon híres Mac&Cheese... és hogy mit nem mondjak... baszott egyszerű, és aránylag olcsó is... a kép a koliszobánk ablakában készült, mert még káosz van az asztalomon a tegnapi borozás után... de nem is húzom tovább az időt, lássuk hát:
Mac&Cheese á la sayaa.:
~amire feltétlen szükséged lesz:
-500g szarvacska tészta
-1,5 bögre tej (kb. 4-4,5 dl)
-0,5 bögre víz (kb. 1-2 dl)
-tömlős natúr sajt
-100-150g sajt (szerintem a pizzafeltéten kívül bármilyen jó bele)
-só, bors, paprika, ételízesítő, és esetleg zöld fűszerek, mint oregáno, bazsalikom, majoranna és társaik
~Elkészítése:
1., Veszünk egy egész nagy lábast, amibe véleményünk szerint belefér félkiló tészta. Beleöntjük a tejet és a vizet, majd hozzádobjuk a tésztát is és feltesszük a gázra/rezsóra főni fedővel maxon. Időnként alaposan megkavarjuk, és ha a tej elkezd forrni a tészta (és kicsit habosodik is) levesszük közepesre körülbelül a lángot, és puhára főzzük a tésztát folyamatos kevergetés mellett. Figyeljünk, mert szörnyen gyorsan leragadhat, mivel el kell hogy főjje a tejet maga alól!
2., Közbe a 100-150g sajttömböt felkockázzuk minél kisebbre, hogy hamarabb olvadjon el majd a meleg tésztán. Ha a tésztán már puha és jó szottyos a tejszíntől, ami megmaradt a tejből, befűszerezzük! Elég sok só kell bele, ezért ajánlom, hogy ételízesítővel is dobjátok fel! Körülbelül 3 teáskanál sót tettem hozzá, 1,5 tk borson majd egy evőkanál borsot és egy szösszenetnyi morzsolt majorannát!
3., Ha megvan a fűszerezés, az egy tömlős sajtot belenyomom a tésztába és elolvasztom benne gyors keveréssel, majd a sajtkockákat is beledobom, és azt is megpróbálom minél jobban rá/beleolvasztani! És azt hiszem, hogy ennyi is lenne! :) Tálalásnál akár még tehetsz rá sajtot, ha nem elég szottyos neked!
(+ha netán maradt egy kis szalonna, amit a nagyi csomagolt neked, akkor azt is felkockázva és lassú tűzöm jól át sütve akár rá is dobhatod a sajtostésztára, mert ugye ebben egy deka hús nincs és az úgy már nem is annyira király :'D )
~Most perig összegezzünk, pénz és kalória tartalmilag:
-Kalóriák:
- 1 adag ( 350 g) tápértéke:
- kcal: 690 kcal
- fehérje: 36g
- szénhidrát: 90g
- zsír: 16g
Nem mondanám éppen kímélő kajának, mert durván eltelít ám!
-Pénz:
- Szarvacska tészta: ~300Ft
- Tömlős sajt: ~200Ft
- 150g trappista sajt: ~225Ft
A koliskaja ára: ~725Ft! Tudom, tudom ettél már olcsóbban is, de garantáltan nem fogod bekajálni egyszerre az egész lábasnyi kaját... ha már szerdán is csak egy ezresed van ezzel tuti kihúzod péntekig!
Ehhez a kajához most kivételesen semmi bort nem ittam, mert már tegnap elfogyasztottuk a a Dankó Vörös édeset az Édesemmel! ;)
Jó étvágyat kívánok nektek ehhez a hízlaló, de nagyon finom amerikai recepthez!
Igyekszem majd rendszeresen blogolni!
xoxo.
sayaa.