Hát csodálatos blogger vagyok, mert már az első bejegyzésemnél más bort iszok, mint amit ajánlgattam. :D Ez egy termelői bor szamorodni egy tájai borászatból. Édesapám vesz mindig mikor ott jár, mert az íze valami kegyetlen... sose ittam még azelőtt ehhez hasonló bort! Nem egy olcsó bor sajnos (mármint nem az én tárcámnak való! :'D )... 800Ft/liter, amit valljuk be, egy jó bulizós éjszakán inkább elköltenénk két Dankóra, mintsem erre a mézédes nedűre... :) De térjünk is át a szeszről a receptre!
Paradicsomos csoda rizs:
~amikre feltétlen szükséged lesz:
-1 bögre rizs (kb 150 g)
-1 db megpucolt sárgarépa
-1 kis csokor petrezselyem zöld
-egy kis/közepes fej hagyma
-2 evőkanálnyi olaj
-1 kis konzerv sűrített paradicsom/ vagy 2 dl paradicsom lé
-bors, paprika, só, esetleg delikát, morzsolt majoránna
(ha nincs kedved vesződni a zöldségekkel külön külön, akkor vegyél mirelit fagyasztott mexikói vagy francia saláta alapot, ez semmit sem változtat, ugyan úgy kell csinálni mint nyers zöldségekkel ^^ )
~Elkészítése:
1., Egy mély edénybe beletesszük a két evőkanálnyi olajat, és azt felmelegítjük. Közben a hagymát felkockázzuk. Ha nem új hagyma,akkor is elég csak ilyen kis csíkokra vágni. Ha ezzel megvagyunk beledobjuk az olajba.
2., Meg dinszteljük a hagymát. Ez csak annyit tesz, hogy nem sütjük koxos fekára a hagymát, nem is kell megbarnulnia, csak egy olyan 3-5 percig süljük az olajban, hogy azok a fránya csípős illoolajak távozzanak a hagymából. Ha ezzel megvagyunk, akkor rádobjuk a zöldségeket MINDET! Legyen akár friss, pucolt vagy mirelit, akkor is rátesszük! Beleforgatjuk őket az olajba és fedő alatt egy olyan 5-7 percig pároljuk.
3., Megfűszerezzük ízlés szerint. Sóból lehetőleg többet tegyünk, mert a rizs elveszi majd a savát úgyis. ;) Ezek után a bögre rizset ráborítjuk a zöldségekre, összekeverjük velük, majd kb 1,5 bögrényi (vagy kicsit több )vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. 10-15 percig főzzük fedő alatt, olyan félfőttre. Ha jobban roppan a rizs akkor király, mert rátehetjük a paradicsom sűrítményt. még vagy 5 percig főzzük fedő alatt, majd után addig amíg az összes levét el nem fövi a rizsünk. :) és Voila! kész is!
+süthetünk hozzá olyan kis fasírt korongot, hal rudacskát vagy sima fasírtot. Nem túl drágák, ha azt nézzük, hogy több étkezésre is elég ha nem 5öt eszel meg egyszerre. De így magában is simán fogyasztható!
~Most perig összegezzünk, pénz és kalória tartalmilag:
-Kalóriák:
- 1 adag ( 350 g) tápértéke:
- kcal: 266.0
- fehérje: 5.8 g
- szénhidrát: 42.79 g
- zsír: 7.36
Ha nem diétázol akkor ez egy korrekt kolis kaja neked! :))
-Pénz:
- Rizs: 1kg ~229Ft ->200g=~50Ft
- Mirelit zöldség: 450g ~229Ft ->100g=~55Ft
- Paradicsom konzerv: 50g ~53Ft
- Hagyma: 1 fej ~31 Ft
- A főszerek pedig valószínű a polcokon vannak, mint az olaj :)
Így összesen, ha a mennyiségekre leosztjuk ez az étel mindössze 184Ft-ből megfőzhető, és mivel még maradtak az alapanyagokból, bármikor meg tudod újra csinálni! :)
Remélem tetszett, és azt is, hogy jövőhéten is velem tartasz egy újabb receptre :)
xoxo.
sayaa.