Véleményem szerint a májpörköltről mindenki rögtön valami undi kajára asszociál... pedig nincs is jobb egy finom, meleg májpörköltnél egy hideg őszi estén. :) A máj nagyon hasznos számunkra. A magas vastartalma mellett bőségesen tartalmaz A, B és E vitamint is. Ezen felül még jó kalcium és folsav forrás is. Falusi lány révén sosem ijedtem meg a májtól, de leginkább a csirkemájra adom a voksom, ha főzni kell. Ebben a bejegyzésben most három kicsi receptet is meg osztok veletek... nem mindegyik májpöri, nem kell megijedni... :D Kezdjük is a körettel és a salátával!
Pergős rizs:
~amire feltétlen szükséged van:
-500g rizs ("A" vagy "B" rizs az mindegy, csagy ne zacsis legyen!!)
-4 ek étolaj
-pici só
~Elkészítése:
1.,Felteszem a 4 ek olajat egy nagy fazékban melegedni, mikor már úgy vélem, hogy jó, beleöntöm a rizst és kicsit megpirítom. (Ha elkezd egy két helyen ENYHÉN! barnulni akkor jöhet a következő lépés!)
2.,Felöntöm vízzel úgy, hogy a rizset bőven ellepje, és ne tudja a levét elfőni!
3.,10-15 percig főzöm majd kiveszek egy szemet és megnézem, hogy roppan-e még. Ha már nem, leszűröm szűrővel, meghűtöm hideg vízzel, így nem fog összeragadni!
Kolis kukorisa sali:
~amire feltétlen szükséged lesz:
-1 konzerv kukorica
-1 kicsi tejföl
-1 ek majonéz
-1ek mustár
-só, bors, kicsit paprika
~Elkészítés:
1.,Kibontom a kukorica konzervet és leöntöm a levét, majd egy nagy tálba teszem.
2., Ráteszem a tejfölt, a majonézt és a mustárt, fűszerezem ízlés szerint. Saját vélemény szerint lehet még tárkonyt és bazsalikomot beletenni (én szoktam ;) ).
3., Alaposan összekeverem, majd a hűtőbe teszem egészen tállásig.
Csirkemájpörkölt:
~amire feltétlen szükséged lesz:
-500g gyorsfagyasztott csirkemáj
-1 fej vörös/lila hagyma
-4ek olaj
-2 gerezd fokhagyma
-só, bors, paprika és választhatóan tárkony.
~Elkészítése:
1., Először is előkészítjük az alapanyagokat. Kiolvasztjuk a májat, és tetszőleges méretre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. Ugyan így teszünk a fokhagymával is.
2., Egy edényben felteszünk olajat, és felmelegítjük. A hagymát meg dinszteljük rajta. (Ez annyit takart, hogy addig sütjük a hagymát, hogy épp csak el kezd barnulni!) Mikor ez kész beledobjuk a fokhagymát, és a májat.
3., Fehérre pirítjuk a májat és fűszerezzük, kivétel a só, mert az csak a legvégén teszünk majd bele. (Sajnos ha közben teszed bele, akkor nagyon kemény, rágós lesz a máj :/ ) Felöntjük vagy 3-4 deci vízzel és úgy 10-15 percig főzzük. Ha jónak ítéljük akkor főzzük le róla a levét tetszőlegesen. (Én nagyon szárazon szeretem...) Sózzuk meg, és már tálalható is! ;)
JÓ ÉTVÁGYAT! :)
És most pedig... összegezzük kalória és pénzügyileg... mivel ez a három fogás külön is majdnem, hogy megállja a helyét, külön számolom nektek:
-Kalóriák:
~Májpörkölt:
Egy adag(200g) tápértéke:
kcal: 226.51
fehérje: 33.15
szénhidrát: 8.65
zsír: 6.2
~Pergős rizs:
Egy adag(200g) tápértéke:
kcal: 392.09
fehérje: 4.93
szénhidrát: 51.46
zsír: 18.07
~Koli kukoricasaláta:
Egy adag(100g) tápértéke:
kcal: 123.29
fehérje: 3.32
szénhidrát: 12.16
zsír: 7.4
Nem mondanám épp kímélő vacsorának, de nagyon finom és laktató!
~Most pedig a PÉNZ:
-500g fagyasztott csirkemáj: ~250Ft.
-1 kg "B" rizs: ~200Ft
-250 g-s kukoricakonzerv: ~220Ft
-1 fej hagyma: ~50Ft
-1 kis tejföl: ~120Ft
-1 db fokhagyma: ~90-100Ft.
A koliskaja ára:~ 740Ft
Ebben az árban az a grátisz, hogy ez HÁROM részre esik és közel egyelő részben. Nagyon olcsón lehet jóllakni májpörkölttel. Mi a párommal 2 napig ettük és jól meg voltunk vele!
Ehhez az ételhez jéghideg Kőbányait ajánlok egy korsóval, vagy kettővel ha tetszik! :) Esetelg még a Borsod vagy Aranyfácán is felcserélheti, de mindenképp hideg legyen!
Jó étvágyat!Í
Nemsokára jövök egy újabb kolis recepttel! :)
xoxo.
sayaa